Att arbeta som fotograf

Det är mångas dröm att få möjlighet att arbeta med skapande och vara en nyckelperson i att personer kan få spara sina minnen. Att bli fotograf är därför något som många människor har som ett drömyrke, då arbetet erbjuder att personen får vara kreativ, samtidigt som fotografen förevigar stora ögonblick i människors liv. Men vägen till att jobba med fotografering är inte lika självklar som hur man går tillväga för att bli t ex högstadielärare.

Anställningsform som fotograf

Att vara anställd som fotograf på ett företag är relativt ovanligt, då anställningsformen som är mer förekommande är att man blir inhyrd eller projektanställd. Dock beskriver SACO [att: https://www.saco.se/studieval/yrken-a-o/fotograf ] det finns många olika typer av fotografer, exempelvis fotografer som är egenföretagare, skolfotografer, pressfotografer och porträttfotografer. Men det som är mest förekommande är att de flesta fotograferna har en egen firma eller ett eget aktiebolag. Går man i tankarna av att starta en firma för sin fotografering är det en god idé att kontakta factoring som kan hjälpa en med finansieringen av sitt nystartade företag. Genom att ha en firma kan man enklare erbjuda sina tjänster och dessutom blir faktureringen enklare om det är ett företag eller en firma som står bakom tjänsten. Som fotograf är det därför vanligt att arbetstiderna varierar mellan många olika tider på dygnet, likväl olika dagar.

Kreativ ådra

Det första kriteriet som är viktigt att uppfylla innan man kan starta en karriär som fotograf är att förstå kunskapen bakom en bra bild. Att ta ett högkvalitativt fotografi är mer än att endast ha ett fint motiv, för det handlar om att skapa bra ljus, kunna komponera något som är visuellt trevligt och att skapa bilder med skärpa och bra kvalitet. Arbetet som fotograf innebär att man måste ha en kreativ ådra där man förstår sig på bakgrunden till ett bra foto, vilket innebär att yrket inte är något som passar alla. Inte nog med att fotografen måste ha kunskap i att komponera bilden, är det också viktigt att fotografen har kunskaper i bildredigering.

Teknisk kunskap

Som fotograf krävs inte endast en kreativitet, utan fotografen måste också ha en teknisk kunskap för att kunna använda utrustningen och redigeringsprogrammen till sin yttersta förmåga. Att arbeta som fotograf handlar om att fånga ett ögonblick genom en bild och det gäller därför att ha stenkoll på kamerans funktioner för att få den bästa möjliga bilden. Det innebär att yrket som fotograf korsar två olika discipliner, då fotografen både behöver vara kreativ för att kunna skapa en vacker bild och teknisk kunnig för att skapa förutsättningar till att bilden blir vacker. Alltså innebär yrket att fotografen får uttrycka både kreativitet och sin tekniska kunskap genom fotograferingen och redigeringen av bilderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite