Att driva företag inom fotografering

Många som gillar att fotografera drömmer om att göra det på heltid. Många gånger går det faktiskt alldeles utmärkt. Vissa väljer att arbeta som fotograf på en tidning, andra startar ett eget företag inom just fotografering. Det sistnämnda kan dock vara lite klurigt innan man kommer igång. Här får du några tips om hur du kan gå tillväga.

Ekonomi i företaget

Innan man har fått flera kunder och börjat få en inkomst kan det vara lite sådär med ekonomin. Man kan behöva köpa in en hel del utrustning för att kunna sköta sitt företag. Med Qred kan man få ett företagslån för att täcka de flesta utgifterna. Det krävs inte att man har någon större inkomst för att lånet ska kunna beviljas utan långivaren tittar mer på företagets potential.

Vilken utrustning behöver man ha?

För att man ska kunna driva ett företag inom fotografering måste man såklart ha en kamera. Man behöver också en del olika objektiv. Det kan vara klokt att tänka på att man lägger lite mer pengar på objektiven. Även om man har en bra kamera kan man inte ta bättre bilder om objektiven är dåliga. Man kan också ha stor nytta av flera kameror. Då slipper man lägga tid på att byta objektiv mitt i ett arbete. Dessutom har man en backup om den första kameran skulle gå sönder. Det kan vara speciellt viktigt om man är anlitad som fotograf på till exempel ett bröllop.

Marknadsföring

Alla företag behöver marknadsföring för att synas. Ett alternativ är att sätta dekaler på företagets bil eller på kläder man bär under arbetet. Man kan också marknadsföra sig i sociala medier. Då sker marknadsföringen ofta till låg kostnad, eller helt gratis. Man kan också sätta in reklam i lokala tidningar eller liknande.

Skaffa en portfolio

Det är alltid bra om man som fotograf] har en portfolio som man kan visa upp på sociala medier, vid kundmöten eller på sin hemsida. Det ger ett mer seriöst intryck och kunderna kan känna sig trygga med att fotografen verkligen är kunnig. Det finns olika sätt att skaffa en portfolio på. Ibland kan man få använda bilder man tagit åt en kund i portfolion. Det kan också vara klokt att erbjuda en gratis fotografering mot att man får använda bilderna i reklamsyfte. Självklart bör en del bilder också ges till den kund som ställer upp.

Måste man ha en studio?

Det finns inga krav på att man som fotograf har en studio. I de allra flesta fall går det att ta minst lika bra bilder utomhus. Om man ska fotografera små barn eller bebisar kan det dock vara en fördel att kunna hålla till inomhus men då brukar ett hem gå i stort sett lika bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite