Att starta ett företag

Att starta ett eget företag inom fotografering är vanligen inte speciellt svårt. Det man bör börja med är att kontrollera om det finns ett kundunderlag som gör att företaget behövs. Men hur gör man sedan?

Kontakta Skatteverket

Det allra första man bör göra är att kontakta Skatteverket. Där kan man få tips om hur man går tillväga. Man bör sedan ansöka om F-skattsedel, eventuell A-skatt samt momsregistrering. Allt det här kan man göra online. Om man behöver hjälp kan man få hjälp via telefon. Om man vill kan också pappersblanketter användas för att registrera företaget. Om man startar en enskild firma behöver man inte tänka på att registrera företagsnamn med mera om man inte själv vill det.

Ordna en eventuell lokal

Som fotograf kan man då och då behöva ha en lokal att hålla till i. Det kan till exempel vara så att man behöver fotografera personer eller saker en fotostudio och för det krävs en hel del plats. Det räcker allt som oftast inte med att man bara har en vägg eller liknande i den egna bostaden när man får lite fler kunder. Om man inte har så bra disciplin kan det också vara bra att komma iväg och arbeta på en annan plats än i det egna hemmet.

Utrustning

När man startar upp sitt företag måste man också se till att man har all den utrustning som kan behövas för att sköta arbetet. Om man känner sig osäker är det bra att inte boka in stora eller krävande projekt. Beroende på hur bra man kan sin utrustning är det inte heller säkert att man behöver massor av saker för att sköta jobbet framgångsrikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite