Blixtar

Man kan då och då behöva fotografera i mörk omgivning. I vissa fall kan det vara så att man också behöver frysa rörelser när det är lite skumt. Det är då man behöver en eller flera blixtar. Men vad kan blixten mer användas till?

Olika typer av blixtar

När det gäller fotografering finns det en hel del olika blixtar att välja mellan. Vissa av dem går att ställa in både när det gäller vinkel, styrka med mera. En del av dem måste sitta på kameran för att användas medan andra kan monteras på stativ och styras genom fjärrkontroll eller liknande.

När använder man blixtar?

Det finns flera tillfällen när en blixt kan behövas. Så är till exempel fallet när man ska fotografera olika produkter som måste synas tydligt. Man vill kanske inte att skuggor ska finnas som gör att produkten ser annorlunda ut. Det är också vanligt att man använder sig av blixt vid porträttfotografering. Det skapar lyster i huden och den ljusar också upp skuggade partier med mera. Också om man ska ta gruppfoton och liknande är det vanligt att använda sig av blixt. Det gör att alla syns och att det inte bildas skuggor i bilden. Skuggorna kommer att hamna bakom motivet. När man använder sig av blixtar måste man dock ha koll på hur de fungerar. Om blixten riktas fel kan motivet se konstigt ut och människor samt djur kan få röda ögon. Det är också bra att tänka på att blixten kan ge allvarliga ögonskador. Om en blixt går av nära någon ögon kan det vara bra att ringa vårdguiden och fråga om råd.

Finns det anledning att ha flera blixtar?

Ibland kan det faktiskt vara så att man måste använda sig av fler än en blixt. Ofta är så fallet när man fotograferar produkter och när man tar gruppfoton. Då handlar det helt enkelt om att man vill se till att ljuset fördelas jämnt över motivet. Med bara en blixt riktad mot en större grupp människor är risken stor att man bara får fokus och ljus på dem som finns i blixtens område. Risken för röda ögon ökar också. När man använder flera blixtar kan man ställa in en till att ge en svagare blixt innan den riktiga blixten kommer och bilden tas. Då minskar risken att någon blundar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite