Att fotografera en hopptävling

En av de grenar som är allra populärast att fotografera och ha bilder på är olika hopptävlingar. Det är också lite av en utmaning för fotografen att få bra bilder på dem. Man måste veta en hel del om hästhoppning och om hästen överlag för att bilderna ska bli riktigt bra.

Vilka bilder blir bäst?

När man fotograferar en hopptävling kan man ofta få allra bäst bilder om man fotograferar utomhus. Då slipper man använda blixt för att kunna frysa bilden. De allra bästa bilderna är ofta de som tas precis när hästen hoppar av eller när denne är mitt över hindren. Man kan också få en bra bild om hästen drivs på lite extra.

Var kan man stå?

När man fotograferar en hopptävling finns det ett par olika ställen man kan stå på. De allra flesta fotografer som inte har så stor vana av hästar står vid sidan av banan, en bit från staketet. Personer som är lite mer erfarna kan man ofta hitta inne på banan, eller så nära staketet det går att komma. Många ligger också och kryper med kameran under staketet för att få bilder ur ett annat perspektiv.

Prata med personalen

Om man ska fotografera en hopptävling eller annan ridsport kan de vara bra att prata med banpersonal och andra som arbetar på tävlingen. Då kan man få en relation med dem, få tips på var man kan stå med mera. De har ofta också koll på om det är några ekipage som kan bli rädda för kameran eller om någon inte vill fotograferas. Man bör aldrig gå in på banan eller ens sträcka kameran in över staketet på den utan att först ha talat med någon som jobbar med tävlingen. Att ta kort på hinder innan en tävling, över staketet går dock ofta bra så länge ingen häst är på banan.

Om någon inte vill bli fotograferad

Om en ryttare signalerar att denne inte vill bli fotograferad eller om någon berättar att den inte vill vara med på bild bör man respektera det. Det är inte läge att börja fråga om varför eller liknande. Man bör ta ner kameran och låta ekipaget hoppa banan. Det kan till exempel vara så att hästen är ny inom tävlingssammanhang och den kan då vara orolig. Om ekipaget vinner kan man fråga om det går bra att fotografera under prisutdelningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite