Som fotograf så finns det ständigt nya motiv att fånga: miljöer, människor, djur, byggnader, prylar och detaljer. Det är ju det som är så roligt, oavsett om det handlar om foto som hobby eller yrke. Att dokumentera händelser, att avporträttera intressanta personer, att hylla flora och fauna – de är alla fantastiska anledningar till att syssla med fotografi.
Men får man verkligen fota allt och alla? I tider där i princip alla människor är redo med mobilkameran i högsta hugg så kan det verka som att fotograferande alltid är tillåtet men riktigt så är det inte. Det finns otaliga exempel på personer som gripits av militärpolis för att de fotograferat platser och byggnader där säkerheten är extra hög, och det är något som de flesta säkert vill undvika.
Fota privat – är det okej?
Det har blivit oerhört vanligt att se kameror i tid och otid och många människor vet inte riktigt var gränsen går mellan lämpligt och olämpligt fotograferande. Att fota dop och bröllop är till exempel vanligt, men hur är det med begravningar? Enligt lovabegravning.se, en etablerad begravningsbyrå med stor erfarenhet, så hör det till vett och etikett att fråga alla inblandade i förväg. Medan vissa ryggar tillbaka vid bara tanken så finns det faktiskt många som ser en begravning som något minnesvärt, inte minst då det är ett unikt tillfälle att få gruppbilder på släktingar och vänner tillsammans.
För vuxna gäller regeln att en fotograf får lägga ut bilder på dem så länge det inte är i kommersiellt syfte eller med avsikt att förnedra någon, till exempel genom att visa bilder på människor i känsliga eller intima situationer. Det är dock även en moralisk fråga och det är alltid bäst att fråga först då många upplever det som obehagligt att exponeras för allmänheten.
Barn och drönare
Ett relativt nytt fenomen som nu är under diskussion är så kallad “sharenting”, från engelskans ord för “att dela” och “förälder” och som går ut på att mammor och pappor lägger ut bilder i sociala medier på sina barn. Enligt FN:s barnkonvention så har alla barn rätt till ett privatliv, och då de inte har kontroll över sina föräldrars vanor på nätet så kan det alltså komma att bli olagligt att dela bilder på barn, även för att fylla Instagram och Facebook med ungarnas nunor.
En annan “het potatis” är vad som gäller när det kommer till att fota med drönare och Luftfartsverket har satt upp mycket tydliga regler för vad som gäller. Att ha en drönare över 7 kg innebär fler och striktare regler än lättare varianter och det finns specifika lagar för hur högt de får gå och i vilka områden. Det kan till exempel vara mycket farligt att flyga en drönare nära flygplatser och landningsplatser för helikoptrar.