Tre tips för att öka din räckvidd som fotograf

Ett vanligt frustrationsmoment för många nystartade fotografer handlar om marknadsföring. En förutsättning för att du ska uppnå din fulla potential är givetvis att du faktiskt också blir efterfrågad och får möjlighet att utvecklas. Så var ska du börja då?

Här kommer tre konkreta tips som du kan dra nytta av omedelbart:

1. Utgå ifrån var dina slutkunder redan finns. Att beställa riktigt snygga posters är populärt! Många av oss gillar att skapa foto- och tavelväggar, exempelvis hemma eller på kontoret. Och det finns gott om aktörer på jakt efter duktiga fotografer att samarbeta med, så lägg gärna lite tid på att hitta en som passar just för dig och ditt estetiska uttryck. På det sättet når du både nya kunder och kan tjäna pengar.

2. Är du det minsta fotointresserad så har du garanterat inte undgått namnet Jonas Classon på sistone. Med den här fantastiska bilden av en lappuggla kammade han inte bara hem pris i den internationella fototävlingen Siena International Photo Awards – han etablerade sig även omedelbart som ett framtidsnamn. För dig som är på jakt efter stor effekt och marknadsföringsmuskler erbjuder de otaliga fototävlingar som finns runtom i världen en smart möjlighet att nå ut. Räkna dock inte med att glida in på en räkmacka, konkurrensen är hård…

3. Gör ett begränsat urval av dina bilder tillgängliga gratis. Det här kan så klart låta jättetokigt, men genom att exempelvis gå med på sidor som Unsplash eller liknande får du en bra uppfattning om marknadsintresset för dina bilder. Du kan följa nedladdningsstatistiken och se hur stora volymer som laddas ner och även vem/vilka som delar dina bilder, d.v.s. ett ypperligt sätt att skapa dig ett konkret underlag av potentiella kunder att kontakta. Bonus: de flesta som laddar ner bilder brukar även vara schyssta med att namnge dig som fotograf, vilket så klart också ger dig en extra SEO-boost online. Inte så tokigt!

Sist men inte minst: kom ihåg att hårt arbete alltid ger resultat i slutänden. Konkretisera ditt mål och bryt ner det i hanterbara bitar. Genom att därefter ta ett steg framåt varje dag mot din dröm att bli ett etablerat namn inom foto kommer du så småningom också att nå ditt mål.

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite