Fotografens rekvisita

Oavsett om man är en professionell fotograf eller en glad amatör så kan rätt rekvisita ge många nya och kul möjligheter. Det kan handla om allt från enkla saker som kläder och tyger till mer galna påfund som solglasögon för hundar eller extrema peruker, och vad som används beror naturligtvis på syftet med bilderna. Ett seriöst, svartvitt porträtt kanske inte direkt behöver en färgglad clownperuk medan en lång cigaretthållare knappast platsar i ett barnfoto. Rätt prylar för rätt tillfälle, med andra ord.

Som fotograf är det alltid bra att skaffa sig rekvisita att ha tillhanda så att bilderna kan bli så varierade som möjligt. Genom att handla hem saker som kul och fantasifulla maskeradkläder, falska glasögon, sprayer, glitterdraperier, plastblommor och smink så finns det alltid möjligheter att leka och experimentera, och det är också bra att uppmuntra sina modeller att ta med sig klädombyten. Det spelar egentligen mindre roll vad det är, så länge det finns flera alternativ och en sprudlande fantasi!

Tänk tvärtom

Ibland så kan det vara kul och intressant att leka med motsatser, särskilt när det handlar om porträtt. Att avbilda en långhårig, tatuerad man som en hårdrockare är ju inte särskilt svårt, men vad händer om han kläs ut till ängel? En äldre kvinna i punk-outfit? En söt katt i kungaregalia? Som fotograf är man också konstnär, och även om resultaten inte alltid blir lyckade så är det smart att försöka variera bilderna så mycket som möjligt då det ger bättre urval men också kan leda till nya idéer. Att använda sig av rekvisita vid foton är en gammal beprövad metod som hjälper alla iblandade att hitta den rätta gnistan och kreativiteten.

När modellerna är svåra

Rekvisitan kan också vara till ovärderlig hjälp om man ska arbeta med en ovillig eller tillknäppt modell. Det klassiska exemplet är naturligtvis barn som inte sällan väljer att stirra argt på fotografen eller att försöka gömma sig. Låter man däremot barnet leka med rekvisitan, klä ut sig och spexa så blir det ofta så distraherat att de glömmer dennas närvaro, vilket ger tillfälle till fina och lekfulla bilder. De allra bästa bilderna på människor och djur brukar komma när de inte är medvetna om att de fotas då det ger mer naturliga rörelser och uttryck.

Detsamma gäller blyga personer som kanske inte känner sig särskilt komfortabla framför ett kameraobjektiv. Genom att använda rekvisita kan de gå in i en annan roll och med det inte känna lika stor press och med det blir bilderna mer personliga och avkopplade. Det här är något som många skådespelare upplever; tillbakadragna i sin vardag blir de plötsligt helt andra karaktärer när de kommer in i sina rollkaraktärer. Och det är just det som en fotograf kan kanalisera och med det få fantastiska resultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite