Tänk på perspekiv och skuggor

En sak som är mycket viktigt att tänka på när man fotograferar hästar är skuggor och perspektiv. Det är inte helt lätt att veta precis hur man ska fotografera en häst om man inte har provat på det innan. Här kommer ett par tips om saker som är bra att tänka på.

Undvik motljus

När man ska fotografera hästar är det bra att undvika motljus. Det är många gånger som så att hästens detaljer helt försvinner och även en ljus häst riskerar att bli helt svart.

Skuggor kan göra att bilden blir konstig

Det gäller också att ha koll på var solen är, även om man inte fotograferar i motljus. Som fotograf gäller det att fotografera så att skuggorna inte blir störande. Att fotografera i start solljus kan vara mycket svårt eftersom att skuggorna då är svåra att undvika. Det allra bästa tillfället att fotografera hästar är då vädret är molnigt. Då blir skuggorna mjuka och de ger inte bilden något förvrängt intryck.

Ha en ren bakgrund

När man ska fotografera en häst med eller utan ryttare är det också viktigt att man inte har massor av störande saker i bakgrunden. En slät vägg är betydligt bättre än banners från Ridsport, SVT eller andra företag. Om man fotograferar hästen i hagen är det också klokt att se till att stolpar och annat inte ser ut att växa upp från hästen. Det är annars ett vanligt fel nybörjarfotografer gör. Själva hästen kan se jättebra ut på bilden men plötsligt ser man ett träd mellan öronen på den eller en elstolpe som växer ut ur dess bak. Se därför till att kolla igenom bakgrunden från olika positioner och perspektiv.

Välj rätt perspektiv

Vid fotografering av hästar gäller det också att man ser till att ha koll på perspektiven. Det är inte alltid så lätt att veta hur man vill ha hästen i bilden. Som erfaren hästfotograf vet man dock precis hur man ska stå för att hästen inte ska se konstig ut. Om man använder sig av fel perspektiv kan det till exempel vara så att hästen får ett jättestort huvud, en liten kropp eller kanske en jättestor bak. Om man tar bilden uppifrån kan hästen se liten ut, och om man ligger på marken kan ofta hästens ben bli enorma. Det kan vara roligt att leka runt med perspektiv men man bör ha koll på att bilderna kan bli lite roliga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite