Undvik blixt

Det finns en sak man alltid bör se till när man fotograferar hästar och det är att man inte använder blixt. På en mindre tävling, träning eller på ridskolan kan både hästar och människor tycka att blixten är obehaglig och då kan det hända olika olyckor.

När är blixt okej?

Om man ska fotografera en häst och det inte är några andra i ridhuset kan blixt vara okej om man frågar ryttaren eller den som håller på med hästen. Om man är på en stor tävling i till exempel Globen kan blixten också vara okej. Under en ridlektion är det dock sällan bra att ta kort med blixt. Om alla elever samt ridläraren tillfrågas kan det gå bra. Det handlar helt enkelt om att kommunicera med alla som befinner sig inom blixtens räckhåll.

Att fotografera utan blixten

Även om man inte kan använda blixt kan man i många fall använda befintligt ljus för att ta bilder. Man kan till exempel höja kamerans ISO-värde, exponeringskompensation, använda en annan bländare och se till att kameran har en lång slutartid.

Om något händer

Om man råkar fyra av en blixt kan en häst bli rädd. Om ryttaren sitter kvar på hästen bör man inte göra något alls annat än att se till att stänga av blixten. Det hör sedan till att man ber om ursäkt efteråt. Om ryttaren däremot ramlar av och skadar sig kan det vara klokt att inte fotografera mer och hålla sig undan från banan om man varit på den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite