Satsa på bra objektiv och kamerahus

Det kanske allra första en blivande fotograf satsar på är kamerahus och objektiv. Om man bara vill hålla fotograferandet på en hobbynivå krävs det inte att man köper kameror för över 20 000 kronor till en början. Men vad kan vara bra att satsa på?

Billigare kamerahus

Det finns kamerahus också i lite lägre prisklasser som duger bra till hobbyfotografering och lättare uppdrag. De är ofta lätta att ställa in och de har också så kallade auto-lägen där det bara är att ta upp kameran och trycka av. Varje år testas lite billigare kameror av fototidningar och hos Fotografernas riksförbund kan man läsa mer om bra och billiga kamerahus som passar de flesta fotografer som är nybörjare.

Köpa en kamera begagnad

Om man gärna vill ha en kamera men inte har så stor plånbok kan det också vara en god idé att titta på marknaden av begagnat. Ofta dyker det upp bra begagnade kamerahus i gott skick som inte har allt för många exponeringar. Med exponeringar menas alltså tagna bilder och tillfällen då avtryckaren har tryckts ner. När man köper en begagnad kamera kan det dock vara bra att lämna in den på service och få den ordentligt rengjord. Det är också bra att kontrollera att kameran fungerar som den ska. Om man inte är säker på hur kameran ska fungera kan man ta med sig någon mer erfaren fotograf. Det finns också butiker som säljer begagnade kameror och det kan vara ett klokt val. Där är kamerorna ofta kontrollerade innan de säljs.

Objektiven har stor betydelse

När det gäller utrustning för fotografi är det inte bara kamerahuset som har betydelse. Man måste också ha bra objektiv. Det spelar ingen roll hur bra kamerahus man har om objektiven inte kan göra det rättvisa. Till en början kan man klara sig bra på så kallade kitobjektiv. De har inte så bra zoom och fungerar bra på lite kortare avstånd. Om man vill ta foton på en större del av omgivningen kan ett vidvinkelobjektiv vara bra, och om man vill kunna få med saker längre bort är ett zoomobjektiv det som behövs. Även objektiven finns i flera olika prisklasser och man kan också köpa dem begagnade.

Lär dig dina saker

Det kanske allra viktigaste är att man lär sig sina egna saker. Man måste till exempel veta hur kameran och objektiven fungerar för att man ska kunna ta bra bilder med dem. Om man inte vet hur sakerna ska användas eller när kan det vara bra att läsa på lite i bruksanvisningen. Det finns också bra guider i böcker och på nätet. På så sätt kan man lära sig en hel del mer om fotografering överlag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite