Skräm inte hästarna

Oavsett när man fotograferar hästar måste man ha lite koll på vad man gör. Man får till exempel inte skrämma hästarna, speciellt inte om någon rider på dem eller håller på att arbeta med hästen på annat sätt. Men hur kan man som fotograf göra för att inte skrämmas eller irritera?

Be om tips

När man ska fotografera hästar i ett stall eller på en tävling är det alltid bra att fråga personer på plats som känner till hästarna om hur känsliga de är med mera. Man kan få värdefulla tips om vilka hästar som är mycket ljudkänsliga och om vilka som troligen inte kommer att bry sig.

Lär dig mer om hästar

Som fotograf är det alltid bra att lära sig mer om det som ska fotograferas. I de fall det rör sig om hästar som motiv är det just hästarna man behöver lära sig mer om. Ju mer man lär sig om hästar, deras flyktbeteende med mera, desto mindre risk är det att man kommer att skrämma en eller flera hästar när man fotograferar.

Tala om att du finns

Om man ska fotografera i ett stall, i ett ridhus eller i en hage är det alltid bra att tala om att man är där. Då kan ryttare och andra personer förbereda sig på att hästen kan reagera. Om man bara smyger fram till en häst och tar kort på den kan man räkna med att den kommer att reagera på något sätt. En häst kan acceptera mycket, ofta även ljud och blixtar men inte sådant den inte är förberedd på. Innan man fotar kan det också vara bra att vänja hästen vid kamerans ljud. Det är då bra att stå på lite avstånd och prata med hästen samtidigt som man trycker av kameran utan att sikta på något speciellt.

Stå inte och smyg

När man fotograferar i ett ridhus eller vid en ridbana är det även då viktigt att synas och att eventuellt också tala om för ryttaren att man står där man gör. Om man står inne på banan gäller samma sak. Man får inte stå och smyga för att plötsligt hoppa fram eller dra fram kameran när hästen kommer. Då är det mycket stor risk att hästen blir rädd och kanske rent av kastar av ryttaren. Det är bättre att stå där man syns och hålla kameran framme så att både häst och ryttare ser en.

Fotografens klädsel

När man ska fotografera hästar är det också bra att tänka på vad man har på sig. Skrikiga färger och vida kläder kan skrämma hästarna när det blåser och när man rör sig. Det är bättre att ha lite mörkare och mer stilrena kläder på sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

zerif-lite